Prohledat tento blog

úterý 21. ledna 2014

Jdu na to, postavím si papírovou Dakarku

5x A4 vystřihovánka a 2X A4 stavební popis
Je to už moc moc let, kdy jsem se věnoval modelaření s papírovými modely. je to moc pěknej koníček. Jako kluka mě to moc bavilo. V ABC vycházelo dost pěkných vystřihovánek.
Jedna taková co se mi vryla do srdíčka je Tatra 815 VE Dakar, kterou pro ABC navrhnul pan architekt Richard Vyškovský. On je tedy vlastně autorem stovek krásných modelů všeho možného druhu, nejen auta.
Nedávno jsem s ním četl pěkný rozhovor. Zde je odkaz na Pražský deník.
Architekt: Těší mě, že mé vystřihovánky mají smysl
Praha /ROZHOVOR/ - Architekt a uznávaný autor papírových modelů Richard Vyškovský vystřihovánkám zasvětil více než polovinu svého života.
Mě tedy ale berou hlavně auta. Na budovy, hrady a zámky moc nejsem. Možná ještě tak formule nebo lokomotivy, ale tím to končí.


No a ta jeho dakarka, ta je moc vymazlená. Dělal jí na rýsovacím prkně s kalkulačkou v ruce. Žádné 3D modely a Google aplikace na vytvoření vystřihovánky. Pěkně ručně.
O to víc se mi tahle vystřihovánka líbí.
Věřte nebo ne, mám takový jeden šanon a v něm pár asi 20 let starých vystřihovánek. No a mezi nimi i tuhle úžasnou vystřihovánku. On ten papír je už v horší kondici, ale zrovna tahle dakarka je na tom dobře.
Než jsem se do ní ale pustil, dal sem si dva modely jako startup a refresh dovedností.
Slíbil sem si, že nebudu spěchat, a že to budu dělat poctivě. Budu dělat vše to, co sem před více než dvaceti lety nedělal nebo považoval za zbytečné. Například podlepování nebo retušování.
Tak tedy začal jsem stavnou podvozku, jak uvádí stavební postup.
Fotky přikládám spolu s fotkou dílny kdy tenhle poklad tvořím. Musel jsem si tam doplnit světla, abych na to dobře viděl :o)


Moje dílnička, tady tvořím vlastně vše. RC modely i ty papírové ale opravuji zde dětem hračky a tvořím i další věci.

Podvozek je připravený.






Retušováno akvarelovými barvami Koh-I-Noor






Žádné komentáře:

Okomentovat