Prohledat tento blog

sobota 1. února 2014

Informace - Sdílení článků a autorská práva

Datum původního publikování: 20.5.2008

Chcete kopírovat obsah stránek?

Pokud se vám líbí nějaký článek zveřejněný na těchto stránkách natolik, že ho sám chcete použít na svých stránkách je potřeba si uvědomit několik málo věcí. Články zveřejněné na internetu jsou vlastnictvím autora a podláhají autorskému zákonu. Do článků je vloženo mnoho energie, času a znalostí které autor musel načerpat praxí a zkušenostmi. Překlady článků ze zahraničí mají vždy zveřejněný původní odkaz a odkaz na původního autora. Osobně mám svolení od firmy Traxxas překládat jejich texty. Osobně já je myšleno: Petr Škaloud zvaný ByPS. Překlady z angličtiny nejsou jednoduchou záležitostí, vyžaduje to mnoho energie a zejména času. Články zveřejňované z jiných webů jsou zde vystaveny vždy jen se souhlasem jejich autora. U obrázků pokud není uvedeno jinak patří autorství autorovi článku kde se obrázky vyskytují. 
Pokud chcete umístit odkaz na svoje vlastní stránky na libovolný článek z těchto stránek, máte moje plné požehnání a souhlasím s tím. Odkazem je myšlený hyperlink, který vašeho čtenáře přesměruje na tyto  stránky. Takové linky můžete vytvářet bez mého vědomí nebo bez vědomí autora článku pokud jím nejsem já. U řady článků je možnost kliknout na odkaz s názvem "Citujte tento článek na svých webovkách". vyskytuje se to zejména u článků kde je možnost psát komentáře.
Pakliže chcete zveřejnit část textu nebo celý text nějakého článku, pak mě prosím předem kontaktujte a informujte mě o vašem záměru.
Některé články nechci aby je někdo zveřejňoval a u dalších to samozřejmě jedině uvítám.
Ke článkům u kterých vám dám souhlas vám mohu poskytnout zdrojové texty i doprovodné obrázky aby jsem vám práci usnadnil.
Podmínkou ale vždy je, uvést jméno autora a funkční hypertextový odkaz na původní znění a původní umístění.
Věřím, že lidé kteří texty z těchto stránek kopírují ale chovají se trestně vy smyslu, že to dělají bez svolení a vědomí autora, že se chytnou za nos, a články přestanou publikovat (stáhnou je ze svých stránek) a nebo je doplní informace o původu jak bylo popsáno výše a dají mi vědět.
Těm kteří chtějí dál šířit texty a chtějí se chovat eticky jen žehnám a těším se na spolupráci s nimi.
Rád bych zde ještě zmínil, že veškeré popisy produktů v internetovém obchodu RC Modely Aut jsou mým dílem a jsem velice zklamaný skutečností, že konkurenční obchodníci kopírují texty bez oznámení a souhlasu. Často popisy modelů aut kopírují i lidé kteří mají vlastní blog nebo osobní stránky. Chtěl bych je zatím bez uvedení totožnosti vyzvat k nápravě i když mi obchod RC Modely Aut nepatří, je to moje dítě které jsem vybudoval a proto mě takové skutečnosti velice mrzí.
Na vývoji a psaní obsahu těchto stránek jsem strávil několik let a získal poděkování od mnoha lidí. V poslední době mi pomáhají další šikovní modeláři posunout web dál. Proto ještě jednou apeluji na piráty, aby uznali tuto práci a uvedli zdroj v textech které násilným způsobem vyvlastnili.
U článku kde autor není uveden bude doplněn tak aby vždy bylo jasné komu patří autorská práva.

Nejlepší způsob jak ale text sdílet je poskytnout na vaše stránky jen úryvek a přímý odkaz na článek z tohoto webu. Tím si i zajistíte aktuálnost textu, který čas od času doplňuji, opravuji nebo provazuji s dalšími existujícími nebo nově vzniklými texty.

Autor článku: Petr Škaloud. 
Obrázek symbolu spravedlnosti je ze stránek: www.hassibilaw.com/home.nxg


Chronologie událostí

Datum události Popis události 
 20.03.2008
Kamarád hlásí, že někdo zveřejňuje moje texty na http://revo33.blogspot.com, ten den kontaktuji Google Inc a domáhám se svých práv. Snažím se kontaktovat provozovatele blogu. Ten ale na sebe nemá žádný kontakt na jeho webu a tak zanechávám alarmující zprávy v komentářích vyvlastněných článků.
 20.03.2008
Píšu tento článek, emoce se mnou cvičí a jeho psaní mi trvá asi pouhých 20 minut. Přemýšlím, jak každého čtenáře navést na tento článek.
 24.03.2008
Zmíněný blog byl Googlem zrušen pro hrubé porušování autorských práv. Díky Google.
 25.03.2008
Kamarád Jan Cinger přebírá tento text a umisťuje ho i na jeho stránky rozsáhlé zde.
 25.03.2008
Další vyvlastněné články byly nalezeny na webu www.autorita.webgarden.cz, snažím se kontaktovat majitele. Opět na sebe nemá jediný kontakt na jeho stránkách. Píšu mu vzkaz do jeho blogu a kontaktuji vedení společnosti WebGarden.cz a zahajuji s nimi řízení o vymáhání autorských práv.
 26.03.2008
Web zmíněný výše hostující na WebGardenu stáhl na podnět vedení společnosti veškeré moje texty Provozovatel blogu mě kontaktoval a omluvil se. V následujících dnech se domluvíme na spolupráci a novém zveřejnění textu u něj, tentokrát ale podle pravidel slušného chování.
 28.03.2008
Dostal jsem nápad jak postavit program, který by vyhledával ve světě webové stránky a blogy, které vyvlastnili moje texty nebo texty z mých stánek. nebude to úplně triviální, ale půjde to. Piráti, třeste se.
 29.03.2008
Se zákonem o autorství nechce mít nikdo nic společného a seznámení s možnými dopady před ním ustupují, což dokazují první 2 případy. Téměř okamžité reakce vedení společností mě jen utvrzují.
Spojil jsem se se svým právníkem a konzultuji s ním možné postupy proti prodejcům kteří vyvlastňují moje texty z webu obchodu RC Modely Aut bez mého vědomí.
Zdá se, že ať do této krabice kopnu z jakékoli strany, vyvalí se z ní hodně smetí. Proto prodejce kteří moje texty vyvlastňují žádám, ať texty stáhnou dokud je čas nebo ať neprodleně doplní funkční hypertextový odkaz na původní zdroj. Nechám jim pár dní, aby se informace o tomto textu rozkřikly a oni se dozvěděli co je může čekat. Sám je ale kontaktovat nebudu, oni mě také nekontaktovali a vyvlastnili. Za několik dní se k nim zachovám podobně, ale s "kladivem" v ruce.
 16.10.2009
Článek o sdílení obsahu zveřejnil i kamarád Michal Nováček na jeho skvělém webu rc.305.cz. Tímto mu děkuji nejen za sdílení textů ale i za jeho mnohaletou práci a energii kterou modelům a publikování o nich investuje do jeho stránek.