Prohledat tento blog

sobota 8. února 2014

TechBox - Pružina plynu II

Při náhradě původního řešení pružiny plynu se kterou se servo plynu "pere" při každém přidání jsem se inspiroval řešením v buggy Inferno.
Nechám servo přidávat plyn tlačením táhla přes zajišťovací (nebo stop) váleček a při návratu do neutrálu táhne šoupě zpět přes přiměřeně silnou pružinku která je umístěna na opačné straně táhla a zajištěna dalším válečkem.
Pružinka musí být ale tak dlouhá, aby pokryla zpětnou dráhu serva při brždění.

Úprava je to velmi jednoduchá a není při ní potřeba nijak zasahovat do vlastního modelu. Musí se pouze původní táhlo nahradit o něco delším - příslušnou kulatinku lehce zakoupíme v modelářské prodejně. Pružinky z propisek taky nejsou všechny ze stejného materiálu, chce to jich rozebrat několik, než najdeme tu správně "pružinovou".V levnějších propiskách bývají pružinky měkčí a nefungují.V těch dražších jsou asi opravdu z pružinové oceli a to je ono.
Dorazy válečků i délku táhla tak aby vše fungovalo jak má ( šoupě karburátoru se otevřelo na plno a při plné brzdě táhlo zase nenaráželo do stěny boxu ), vyzkoušíme a upravíme přímo v modelu.Mám to vyzkoušené a funguje perfektně.
Zabránit neovladatelnosti modelu například při vybití baterií nebo výpadku signálu musíme elektronickou cestou (např. OFNA - Micro Fail Safe Unit). 
Víc napoví obrázky...


Autor článku i fotografií: Petr Michalec