Prohledat tento blog

úterý 28. ledna 2014

Dakarka, ochranný rám

Na modelu Dakarky pokračuji výrobou ochranného rámu. Ve vystřihovánce je pěkný papírový rám s pěknými světly. Nicméně, rozhodl jsem se, že si postavím více realistický rám.
Jako vhodný materiál jsem si vybral svářecí mosazný drát o průměru 2mm, což odpovídá velikosti papírového rámu. V přepočtu měřítka 1:32 by byl rám tlustý 64mm což asi opravdu odpovídá.
Tenhle svařovací drát mají v Hornbachu, ale celkem draho. Metr za 12 Kč. Ale na model jeden kus bohatě stačí a ještě zbude na různé pokusy.
Papírové díly jsem vzal jako šablony. Jen spodní část rámu nebudu přichytávat z boku kabiny, ale zakotvím ho do čela kabiny nad nárazníky. 
Přišlo mi jako dobrý nápad napájet na držáky malé podložky, které budou tvořit dorazy, aby rám nešel jakoby zabořit do kabiny. Jenže to byla docela piplačka.
Držáčky rámu jsou dlouhé pár milimetrů a k rámu jsou připájené v místech, kde navazují další části rámu střechy. Takže sem i ty spoje povolovaly. Navíc jsem ty podložky chtěl mít v určitém úhlu.
Ukázalo se jako šikovné, přidávat na rám chladiče. Prostě nějaký další materiál, který by teplo vedl od páječky rychle pryč. Tím se mi cínová pájka netavila tak snadno.
Co vám budu povídat, byla to piplačka.
Několikrát jsem to předělával, protože se mi to na poprvé prostě nepodařilo tak jak jsem si představoval.

Dál jsou na řadě světla. Těch je 8 a jsou posazené na spojce rámu pod předním oknem. V zásobách "co kdyby se to někdy hodilo" jsem vyštrachal mosaznou trubičku o průměru 8mm. Úplně ideální. Nařezal jsme z ní 8x 5mm špalíky které jsem pak brousil v přípravku na hloubku 4mm.
Brousil sem je společně v tom přípravku dokud nebyly stejně hluboké. Světla jsem pak pk rámu připájel ve vypočítaných rozestupech.
Opět byla světla celkem blízko u sebe a tak jsem opětovně využil odvod tepla do do kovových svorek.
Do "prstýnků" jsem nařezal malé dřevěné upravené nábytkářské kolíčky. Ty jsem do světel vlepíl, aby se tam udržely.
Z papírových světel použiji jen čela s texturou světlometu. Zbytek nabarvím akrylátovými barvami.
Zbývá na rám napájet spojky rámu světel a rámu nad čelním sklem. Na to jsem použil kus měděného drátu z kterého dělám očka na páječku.  Barvil jsem to celé nejdřív na bílo tak, že sem si z vlasce udělal spojku mezi držáky rámu a celé jsem to zavěsil .Sprejem jsem to nastříkal.
Světla jsem pak štětcem nabarvil, polepil z vystřihovánky.
Do kabiny jsem to vlepil Herkulesem.

Příště budu pokračovat nalepením kabiny na podvozek a sestavením korby s plachtou.

Zde přikládám obrázky ze stavby rámu, které se do textu nevešly.

Modelařině zdar.
























Žádné komentáře:

Okomentovat